thumbs-iconНАЙ-ДОБРАТА ПОЧИСТВАЩА ФИРМА В БУРГАС и СОфия!

clock-iconРАБОТНО ВРЕМЕ : ПОН - СЪБ (9.00am - 6.00PM)

logo
mobile-icon

ПОЗВЪНЕТЕ ЗА ПОРЪЧКА СЕГА !088 538 25 27

254 поръчки

page-banner

Как да изберем най-добрия матрак?

Как да изберем най-добрия матрак? 9 Юли

Как да изберем най-добрия матрак?

Дали матракът ви води до добър нощен сън, или се събуждате и въртите всяка вечер?

Намирането на удобен, издръжлив и достъпен за джоба ви матрак може да бъде нещо като балансиращо действие. Нещо повече, производителите на матраци редовно въвеждат нови технологии, за да привлекат клиентите далеч от конкуренцията. Може да се окаже трудно да се разграничи истината..

Преди да се впуснете в нова инвестиция, нека нашите съвети за пазаруване да ви помогне да отговорите на най-належащите въпроси за закупуването на нов матрак.

Матраците струват времето и парите, които инвестирате в тях - прекарвате почти една трета от живота си в сън.


Кога е добре да смените вашият матрак?


Матраците не могат да бъдат използвани до безкрайност. Ако вашият е над 7 години, помислете за закупуване на нов.
Матраците събират с времето прах, човешки кожни клетки и телесни течности. Някои хора се опитват да съживят стария си матрак с професионално машинно почистване на матраци или с нов матрак. Тези временни решения в най-добрия случай са мерки за спиране на увеличаващите се паетна, прах и потъмнявавне на тъканите.
Ето някои ситуации, в които определено е време да замените матрака:

  • Горната част е толкова износена и протъркана, че вътрешните пружини се забелязват с неравномерността си . Както бе споменато по-горе, едно професионално почистване само  маскира този проблем. Дефектите които са се появили застрашават Вашия комфорт и спокойствие и определено са опасност за здравето ви.
  • Матракът е придобил структурни проблеми. По-старите матраци могат да потънат по средата или да се смачкат отстрани. Някои хора се опитват да се приспособят към тези неудобства, но фактът е, че неподдържаният матрак поставя неестествен стрес върху тялото. За това е нужно периодично да се възползвате от фирма за почистване на матракКак да изберем най-добрия матрак?


Матракът е на повече от седем години


Множество фактори могат да се отразят на живота на един матрак.
Някои видове матраци, като например латексовите, са по-издръжливи от други и по-малко податливи на износване.Навиците при спане също са мхого важен фактор.


Ако матракът се ползва всяка нощ, това ще намали живота му много по-бързо, отколкото ако на него се спи от време на време.
Въпреки всички тези и други допълнителни фактори има общо правило, гласящо, че матракът трябва да се сменя веднъж на максимум седем години, независимо колко е ползван.

  •  

Други предупредителни знаци, които може да се наложи да разгледате когато купувате нов матрак, включват следното:

  • Имате хронична скованост или болки в гърба, особено сутрин.
  • Не спите добре през нощта.
  • Изпитвате повишени симптоми на алергия през нощта. Забелязвате, че почивате по-добре на други места, като например диван, стол, хотел или стая за гости на приятел.         Как да изберем матрак от магазин

Какъв тип матрак трябва да изберете?


Матрак с пружини

Стотици вътрешни метални рулони поддържат формата на матрака с пружини. Идеалното вътрешно подравняване на матраците с пружини  перфектно синхронизира стойката на гръбначния стълб и напълно поддържа крайниците.
Но тъй като различните части на тялото оказват различно налягане на пружините, този тип матрак може или не може да осигури адекватния комфорт. Той зависи в голяма степен от общия брой намотки, които вашият матрак има.
Върху един евтин матрак с 400 намотки може и да не се чувствате много удобно, докато по-скъпият модел с 900 намотки може да ви накара да се почувствате толкова фантастично, че ще ви  е трудно да се измъкнете от леглото сутрин.
Въпреки това общият брой на намотките не винаги е показател за качеството на матрака. Матрак с 800 намотки може да използва по-ниско качествен метал, докато матрак с 500 намотки може да направен от високо качествена стомана.


Как да изберем матрак от магазин

 

Мемори пяна/гел

 

Матраците от мемори пяна са изработени от гъста пяна с висок вискозитет. Тези модели включват система за поддържане на твърда пяна, а не подвижен комплект от вътрешни намотки.
Мемори пяната съответства на контурите на тялото, създавайки подходящите върхове и спадове за идеален комфорт и опора. За много хора желанието да променят позата си  за сън през нощта е значително намалено с тези видове матраци.

Въпреки това, има някои недостатъци за този тип матраци. Матраците с мемори пяна са скъпи и обикновено се предлагат само в специализирани магазини за легла и онлайн. Освен това, тъй като гъстата пяна осигурява малко вентилация, те са склонни да задържат топлината. Някои матраци мемори пяна включват слой от гел, който добавя малко охлаждащ комфорт, но гелът често е заровен твърде дълбоко в матрака, за да бъде много полезен.

Регулиращ механизъм на нивото въздух/гел

 

Неотдавнашното развитие в технологията на матраците е регулируемият хибриден гел за въздух / памет. С този тип матраци, набирате желаното ниво на опора и въздушните мехури вътре в матрака се надуват или изпускат, за да съответстват на вашата команда. (Забележка: помпите, които контролират всеки въздушен мехур, могат да бъдат шумни, така че корекциите в средата на нощта не са препоръчителни!)
Очевидното предимство е, че две опции с различни стойности на твърдост могат да направят леглото по-удобно. Тези матраци обикновено са доста скъпи, но доволните потребители казват, че цената му си струва.
Малко съвети относно броя опции за регулиране на нивото на твърдост: докато степента на твърдост играе роля в цялостния Ви комфорт, е разумно да се избягват изключително високи или ниски настройки. Прекалено мекият матрак може да предизвика проблеми с течение на времето, защото не поддържа достатъчно гръбнака; ултра-твърд матрак, който държи тялото в твърдо окачване през цялата нощ, също може да предизвика проблеми.Как да изберем матрак от магазин


Какъв размер трябва да купите?

  • Най-малкият наличен размер за възрастни е „Twin – 90/190“, въпреки че е едва достатъчно голям, за да поддържа един средно тежащ възрастен човек. Два единични матрака са най-подходящи за детска стая или като резерва в стая за гости. Двама възрастни вероятно няма да се чувстват комфортно да си споделят двоен матрак за по-дълго време!
  • Следващият размер е „Full – 130/190“. Това е най-малкият размер, в който могат да се настанят двама средни възрастни. Поради сравнително тясната си ширина, може да се налага човек да променя позата си по-често, ако единият спящ остави леглото или се върне обратно.

 

Размерът „Пълен комфорт“ се предлага в разширена дължина за високи хора. Лесно се намират чаршафи, одеяла и калъфки за възглавници за матрак в този размер.

 

  • Много хора намират задоволство от следващия по големина размер, „Queen – 150/200“. Двама възрастни могат да спят комфортно на двойно легло с този размер, без да се допират един друг. Ако предпочитате няколко сантиметра разстояние между вас и партньора ви, това може да е размерът за вас. Промяната на позата също е по-малък проблем с този размер, отколкото с „Пълен комфорт“.
  • Крайният размер за матрак е „King           – 190/200“. Има различни размери от този тип, като, например Калифорнийския крал и Сплит Кинг. Това е популярен размер в хотелската индустрия, тъй като спящите могат да поддържат удобно разстояние, ако е необходимо. Хората, които предпочитат много независимост, докато спят, се радват на предимствата на един крал.

 

Трябва да се отбележи че, чаршафите, одеялата и калъфките за възглавници са с по-големи размери и са по-скъпи. Ако обмисляте матрак от кралски размер, имайте предвид тази допълнителна инвестиция. Преди да закупите, също е разумно да се уверите, че размерите на стаята ви ще бъдат подходящи за по-голямо легло.
Можете да търсите по ваши критерии:

 

Как да изберем матрак от магазин


Дебелина


Повечето матраци имат височина от поне 25 сантиметра, но дебелината им варира от по-малко от 13 сантиметра и над 38 сантиметра.
Теглото на тялото на спящия е от значение за влияние върху желаната дебелина на матрака.
По-леките хора могат да предпочетат по-тънък матрак, докато по-тежките се чувстват по-комфортно когато спят върху по-дебел матрак.


Здравина


Имайки в предвид средно един матрак може да се ползва около седем години преди нуждата да бъде заменен.
Въпреки това, очакваният живот на матрака зависи основно от използваните в него материали.
Матраци с мемори пяна имат среден живот от около седем години, докато латексовите матраци могат да издържат повече .
Хибридните модели матраци и моделите с пружини имат малко по-къс живот на експлотация.


Поемане

Някои матраци поемат изцяло тежестта на тялото и го обгръщат, като по този начин помагат на тялото и гръбнака да бъдат изпънати и подравнени, за да не се образуват точки на напрежение.
Други модели поемат много леко или изобщо не поемат тялото и по този начин не осигъряват комфорт по време на сън.
Матраците с добавен горен слой, например от мемори пяна или латекс, имат най-добри свойства за поемане на тялото.


Твърдост

Предпочитанията за твърдост на един матрак често са свързани с два фактора – позицията на спане и теглото на спящия.
Хората, които спят настрани обикновено предпочитат по-меки матраци, докато спящите по корем или по гръб се чувстват по-комфортно върху средно твърд матрак.
Що се отнася до теглото, по-слабите хора (под 65 килограма) могат да предпочетат меки матраци, за да чувстват по-добро поемане и облекчение на напрежението.
По-тежките хора (над 90 килограма) се нуждаят най-често от твърд матрак, за да не потъват и да имат добра опора.
За двойките с различни предпочитания и тегло – има матраци, които са с два вида твърдост.


Опора

Повечето матраци предлагат добра опора и комфорт в началото на експлоатационния период, но с времето тази опора намалява, най-вече при модели от меки и адаптиращи се материали като мемори пяна и латекс.
Поддържане на температурата
По време на сън повечето хора са по-топли, независимо от матрака, на който спят.
Има матраци, които поддържат нормалната телесна температура и не запарва.
Повечето матраци поемат температурата на тялото и по този начин при спане го загряват допълнително, което кара спящите да се чувстват по-топли от обикновено и това може да наруши съня им. Матраците от пяна поемат доста топлина, докато тези от латекс са по-хладни.
Хибридните модели и тези с пружини са най-неутрални откъм задържане на топлина, защото при тях въздухът циркулира по-свободно.
Неприятни миризми

Почти всички матраци изпускат слаби газови частици когато са нови, но при някои модели тези частици могат да имат неприятна миризма.
В повечето случаи миризмата отслабва и изчезва за няколко дни след използване на матрака (особено ако помещението се проветрява).
Въпреки това някои матраци могат да изпускат по-неприятни и силни миризми и за по-големи периоди от време.

 

Каква е разумната цена за да закупите матрак?

 

Представяме ви информация за средната цена на различни видове матраци, като размерите са за спалня.
·  Мемори пяна – 1044 лева
·  Латекс – 1970 лева
·  Пружинен – 1037 лева
·  Хибриден – 2076 лева

 

По-скъпите матраци са по-добри
Никога не преценявайте един матрак по цената му.
И едно златно правило - Матрак за няколко хиляди не винаги е по-удобен от матрак за няколко стотин лева.
Все пак имайте едно на ум за цената и ценовия клас на матрака, но нека това не бъде водещо при избора ви.
Избирането на правилния матрак може да се отрази значително върху качеството на съня ви и не е нещо, което трябва да направите с лека ръка.
Следвайки съветите, които ви представихме, изберете най-подходящия вид матрак и определете своя бюджет.
Това няма да стесни и сведе до минимум търсеното от вас, но е важно да бъдете ориентирани правилно и запознати.

Как да изберем матрак от магазинАко се нуждаете от професионално пране на диван ,пране на матрак се свържете с нас на телефон 088 538 2527 по всяко време, обслужваме клиенти в ГРАДОВЕТЕ София и Бургас!